Ο Δαμιανός Κωνσταντίνου και ο πρώτος του υπολογιστής

Τα τεχνολογικά μέσα δεν συνετέλεσαν στην καταξίωση και αναγνώριση του Δαμιανού Κωνσταντίνου ως τον κορυφαίο ορκωτό ελεγκτή στην ναυτιλιακή κοινότητα, αλλά οι γνώσεις του.
Ωστόσο με υπερηφάνεια αλλά και χαρά μας παρουσίασε τον πρώτο του υπολογιστή κατασκευής 1963, τύπου Monroe, ο οποίος τον βοηθούσε στις μετατροπές ισοτιμίας νομισμάτων από δρχ. σε δολάρια και λίρες, κτλ.
Ο υπολογιστής τον εξυπηρέτησε για πολλά χρόνια καθώς μία πράξη που χρειαζόταν περίπου 10 λεπτά με το μικρό αυτό μηχάνημα αρκούσαν μερικά δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί.
Σήμερα, ο μικρός αυτός υπολογιστής ο οποίος αντικαταστάθηκε λόγω της προόδου της τεχνολογίας από αυτόματα προγράμματα, αποτελεί ως γνωστόν το σήμα κατατεθέν της επιτυχίας του Δαμιανού Κωνσταντίνου, ο οποίος ηγείται της Moore Stephens στην Ελλάδα και έχει καταστεί ως η μεγαλύτερη και πιό επιτυχημένη στην ελληνική ναυτιλία και άλλους τομείς της οικονομίας.
Ο Δαμιανός Κωνσταντίνου γεννήθηκε στο Μιτσερό της Κύπρου το 1938. Φοίτησε στο Ανώτερο Εμπορικό Λύκειο Λευκωσίας, γνωστό και ως Λύκειο Νεοκλέους. Στην έκτη τάξη (το 1956) απεφοίτησε από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας.
Μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών, εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου και μετά μετέβη στο Λονδίνο για οικονομικές σπουδές, τις οποίες και αποπεράτωσε εις τον λιγότερο προβλεπόμενο χρόνο των 5 ετών. Στις τελικές επαγγελματικές εξετάσεις του Institute of Chartered Accountants in England and Whales (Ινστιτούτο Ορκωτών Ελεγκτών Αγγλίας) το έτος 1963, κορυφαία θέση. Είναι μέλος του Σώματος Άγγλων Ορκωτών Ελεγκτών και του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.Λ.).
Απεστάλη στην Ελλάδα το 1963 από το διεθνές γραφείο Ορκωτών Λογιστών της "MOORE STEPHENS" για την ίδρυση ομοειδούς εταιρείας στην Ελλάδα, της οποίας είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και την οποία (εταιρεία) ανέπτυξε και ανέδειξε σαν την μεγαλύτερη εταιρεία στο είδος της, στην Ελλάδα για πολλά χρόνια.
Η προσφορά της Εταιρείας του στο Ελληνικό, Οικονομικό και κυρίως στον σπουδαιότερο για την Ελλάδα, Ναυτιλιακό και Εφοπλιστικό χώρο, υπήρξε μεγάλη. Η εταιρεία του, παρέχει επίσης τις υπηρεσίες της ποικιλοτρόπως, σε διάφορους κοινωφελείς οργανισμούς και ιδρύματα.
Η υπογραφή του Δαμιανού Κωνσταντίνου κάτω από το όνομα της εταιρείας Μουρ Στήβενς Ορκωτοί Ελεγκτές Α.Ε. είχε και έχει βαρύνουσα σημασία για τις οικονομικές καταστάσεις και τον ελληνικό εφοπλισμό ο οποίος βασίζεται σε δανειοδοτήσεις μεγάλων τραπεζών για την ανάπτυξη του.
Ύστερα από πάνω από 50 χρόνια σταθερής συνδρομής του στην Ναυτιλιακή κοινότητα του Πειραιά και της Ελλάδος γενικότερα χαίρει μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού στο χώρο αυτό.
Ο Δαμιανός Κωνσταντίνου παρέμεινε από παιδί, πολύ κοντά στην Ορθόδοξη πίστη και εκκλησία και διατήρησε άριστες σχέσεις με την Αρχιεπισκοπή της Κύπρου, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Δαμιανός Κωνσταντίνου είναι ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού, που συστήθηκε το 1995 και που βρίσκεται στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας. Το Κέντρο έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και οι δραστηριότητες του διενεργούνται, πάντα μέσα στα αυστηρά πλαίσια της εθνικής πολιτικής και ελληνορθόδοξης θρησκευτικής παράδοσης. Το τριπλό σχήμα Φύση - Άνθρωπος - Ελληνισμός αποτελεί τον πυρήνα των ενδιαφερόντων του Κέντρου και των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται από αυτό.
Ο Δαμιανός Κωνσταντίνου είναι μέλος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς, του Συλλόγου Κυπρίων Ελλάδος, επίτιμος Δημότης Χίου κ.α. και θεωρείται παράγοντας της Κυπριακής Παροικίας της Ελλάδος.
Δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια, βρίσκεται η κυπριακής καταγωγής σύζυγος του Μάρω το γένος Αρχοντίδη, τα παιδιά του Αθηνά και Κωνσταντίνος, μετά της συζύγου του Ιφιγένειας και οι δύο εγγονές του Αιμιλία και Μαρία.
Τέλος, ο Δαμιανός Κωνσταντίνου έχει παραδώσει την σκυτάλη στον γιό του Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου ο οποίος συνεχίζει επάξια την παράδοση του πατέρα του στον χώρο της ναυτιλίας και του επιχειρείν.

Ανατύπωση από το περιοδικό ELNAVI τεύχος Απρίλίου 2017